banner16.png

fblogo

 

 

Hoe schrijf je historische fantasy?

een schrijftip door Tais Teng

 

Ik heb aardig wat historische fantasy geschreven en ik merkte dat er paar regels zijn die je goed in de gaten moet houden.

Zorg om te beginnen dat je niet het soort fouten maakt waar historici hysterisch lachend van over de grond rollen. Om er een paar op te noemen: Ridders aten geen aardappels en strooiden geen Spaanse peper over hun speenvarkens. Die moesten eerst uit Amerika gehaald worden en dat kon pas na Columbus. 

Paarden zijn geen jeeps: je kunt ze niet urenlang op topsnelheid laten draven.

Weet wat je met een stuiver of penning kunt kopen. Als je de prijs van een brood kunt vinden en het uurloon van een ongeschoolde arbeider dan ben je al een heel eind.

Regel twee: in de meeste tijden geloven mensen dat magie werkt en er nogal wat bovennatuurlijke wezens rondlopen: van weerwolven tot engelen met vlammende zwaarden. Laat ze ongegeneerd aankloppen bij je hoofdpersoon die uiteraard helemaal niet verbaasd is als de heilige Antonius voor hem staat. Hij had toch om zijn hulp gebeden en niet minder dan een half dozijn kaarsen aangestoken?

Regel drie: geef je hoofdpersoon een beroep en liever als een leerling-smid dan een troubadour of huurmoordenaar. (Al heb ik mij aan beide bezondigd.)

Regel vier: zoek naar de gaten in de geschiedenis, de jaren die juist niet gedocumenteerd zijn en zet daar je hoofdpersonen daar in neer. Denk aan de verloren jaren van Leonardo da Vinci of de jeugd van Atilla de Hun. 

Documenteer je uitputtend: een schilderij van de stad waar je verhaal in speelt helpt je om in de sfeer te komen. Soms zijn er ook dagboeken uit die tijd en die vormen ware goudmijnen.

 

Mijn historische fantasy, zodat je kunt nagaan of ik dat ook echt in de praktijk breng:

Een Schip van Bloed en Barnsteen, De Orka van de Winter, Het Net van de vuurgod, De Grijns van de Djinn,  De Zoon van de Zadelmaker, De Goudmaker, De Toren van de Woestijngeesten,  De Wolven van Rome, Het Goud van de Farao, De Donder van Tienduizend Hoeven, De Vloot van de Sultan, Het Masker van de Piraat, Roebels voor de Generaal, Het Spoor van de Spookvos, De Zoon van de Slang, De Gouden Duim.

Veel van de historische fantasyboeken van Tais Teng zijn verkrijgbaar als eboek via Smashwords.

 

Ontdek meer over Tais Teng.

Lees meer schrijftips.

 

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com